Studier og brukermedvirking
Det kommer nye studier og mulighet for brukermedvirkning.
Vi oppdaterer fortløpende når vi får nyss om nye studier.
Har du tips om en studie som bør være med på listen?
Vulvodyni og fødsel
Dette er et spørsmål til deg om du vil delta i et forskningsprosjekt med hovedformål å undersøke erfaringer med unnfangelse, svangerskap og fødsel hos kvinner med vulvodyni. Mer spesifikt vil vi undersøke om kvinner med vulvodyni erfarer noen endringer i smerteopplevelse og symptomer etter at de har født barn, og hvilke behov de har for oppfølging før, under og etter et svangerskap. I prosjektet vil kvinner med vulvodyni bli intervjuet om sine erfaringer knyttet til vulvodyni før svangerskap, under svangerskap og etter fødsel.
Forskningsprosjektet vil gi to hovedoppgaver i psykologi av Maud Aasen og Zarah Bakken Andersen ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Resultatene fra studien skal publiseres i to hovedoppgaver ved Psykologisk Institutt som senere kan bli omarbeidet til vitenskapelige artikler.
Kvinner diagnostisert med vulvodyni i alderen 20 til 40 år, som har født for første gang det siste året, kan delta i denne studien. De som er interessert i å delta kan skanne QR-koden øverst i skrivet, eller kontakte Maud Aasen eller Zarah Bakken Andersen på e-post eller telefon for å avtale tid for intervju
ProLove studien
Effekten av somatokognitiv fysioterapi som behandlingsmetode for provosert lokalisert vestibulodyni (ProLoVe studien).
Institutt for fysioterapi ved OsloMet – storbyuniversitetet gjennomfører i samarbeid med vulvapoliklinikken ved Oslo Universitetssykehus en randomisert klinisk studie hvor effekten av somatokognitiv terapi blir sammenlignet med tradisjonell behandling av provosert vestibulodyni (PVD). Tradisjonell behandling omfatter i denne sammenheng rådene som pasienten følger opp etter anbefaling fra legespesialisten. Totalt vil 130 deltakere bli inkludert i studien. Studien startet i februar 2021 og vil pågå ut 2025.
Aktuelle pasienter kan ta direkte kontakt på epost med studiens prosjektleder:
Slawomir Wojniusz epost: slawomir@oslomet.no
Eller stipendiat i prosjektet:
Kristine Grimen Danielsen: kgrdan@oslomet.no
Vulvodyni i parforhold
Formålet med prosjektet er å øke kunnskapen om pasientgruppen, beskrive eventuelle kjennetegn ved pasienter med denne typen kronisk smerte, undersøke påvirkningen av vulvodyni på partnere og parforhold, samt gi en bredere forståelse av hvordan ulike former for helsepersonell møter pasientene og forstår lidelsen deres.
I prosjektet ser vi på hvordan forståelsen innen ulike helseprofesjoner kan komme i konflikt med hverandre og påvirke pasientene, samt hvorvidt pasienter med kroniske underlivssmerter skiller seg fra pasienter med andre kroniske smertetilstander på en måte som kan ha betydning for behandling og/eller forebygging av lidelsen.
Kunnskapen fra prosjektet kan ha overføringsverdi til andre lidelser som rammer seksuell helse og parforhold, blant annet lystproblemer, hudlidelser som lichen sclerosus, og kreft i underlivet. Det kan også bidra til bedre kunnskap om hvordan skape god dialog rundt vanskelige temaer mellom helsepersonell og pasient. I tillegg kan det gi økt kunnskap om smertelidelser, samt bidra til behandlingstiltak og undersøkelsesverktøy for flere helseprofesjoner.
Linn Myrtveit Stensrud.
Foto: Susanne Dietrichson