top of page

UNDERLIVSSMERTER - QUINTET

BILDER OG TEKST TILHØRER QUINTET.

Spesialister på hjelpemidler innen inkontinens, smertelindring og seksuell helse.

Historie

Quintet ble startet i Bergen våren 1999, og vi har i over 25 år spesialisert oss på hjelpemidler innen seksuell helse, smertelindring og inkontinens. Vi som jobber i Quintet innehar helsefaglig kompetanse, administrative og pedagogiske ferdigheter. Sammen med seriøse internasjonale produsenter og internasjonal, medisinsk dokumentasjon bak produktene, tilbyr vi trygge og gode produkter til terapeuter og pasienter som bidrar til økt livskvalitet og en bedre hverdag for mange.

Vi vet at vi har et kvalitetsstempel på de fleste av produktene våre, i og med at de er plukket ut av norske helseforetak, NAV og i tillegg er inkludert i rammeavtaler som gjør at flere av produktene våre kan rekvireres kostnadsfritt av norske leger.

Generell informasjon

Når bekkenbunnen gir smerter
Smerter i bekkenbunnen kan ha mange ulike årsaker, og ofte er det ikke mulig å finne én konkret årsak til hvordan smertene har oppstått. Felles for alle tilstandene som gir bekkensmerter er at de påvirker både spenningsnivået i bekkenmuskulaturen, og pusten. Ofte ser vi at smerter, overfladisk pust og spenninger i muskulaturen påvirker hverandre negativt. Vi omtaler gjerne dette som en ond sirkel. Smerter kan gi konsentrasjonsvansker, bekymringer og vekke vonde minner. Man lykkes derfor ofte bedre behandlingen dersom man har en helhetlig tilnærming.

Den friske bekkenbunnen
Bekkenbunnen har mange oppgaver. Den skal gi støtte til organene dine, og holde på urin, avføring og luft (og slippe disse til riktig tid!). For at bekkenbunnen skal kunne utføre alle sine oppgaver må den være sterk, men også ha god avspenningsevne. Og sist men ikke minst: en velfungerende bekkenbunn skal være helt smertefri.

Mål for behandlingen
Behandling mot bekkensmerter skal først og fremst lindre eller eliminere smertene. For å oppnå dette er det viktig å redusere angsten og frykten som smertene medfører. Gjennom tilpassede øvelser for avspenning og trening vil man også normalisere tonus (muskelspenningen) i bekkenbunnen. Dette betyr både bedre avslapningsevne, men også økt kraft og fleksibilitet. For mange er økt kontakt og kontroll over bekkenbunnsmuskulaturen den viktigste faktoren for å lykkes med behandlingen. Tålmodighet, kunnskap og empati for egen situasjon er nøkkelord for å komme i mål.

Behandlere – Smertelindring og muskelrehabilitering

Finn ditt nærmeste behandlingssenter med kompetanse innen bruk av TENS til smertelindring og/eller TEMS til muskelrehabilitering via søk.

Skjermbilde 2025-05-13 094016.png

HVA ER ENDOMETRIOSE?

Endometriose er en tilstand hvor vev som likner livmorslimhinnen (endometrium) befinner seg utenfor livmoren. De som har endometriose er ofte plaget med sterke menstruasjonssmerter og/eller kroniske smerter som kan påvirke hele kroppen.

Det er mest vanlig å finne endometriose i bekkenet, rundt eggstokker og egglederne, utenpå livmoren og i området mellom livmoren og endetarmen. Det kan også bli funnet på tarm, blære og vagina og i sjeldne tilfeller kan man finne endometriose i navlen, lungene og urinveier. 

​

Dersom vevet som befinner seg inne i livmoren begynner å vokse inn i livmorens muskelvegg, er dette en annen tilstand som kalles adenomyose.

HVA ER ADENOMYOSE?

Ved adenomyose vokser livmorslimhinnen som kler livmorhulen inn i livmorens muskelvegg. Adenomyosevevet brer seg diffust i muskelveggen av livmoren og man kan ofte se en forstørret livmor hos disse kvinnene. Adenomyose følger ikke menstruasjonssyklusen slik som endometriose. Adenomyose er konstant og det forsvinner ikke, selv ikke ved overgangsalder.  

​

​

Teksten i denne veilederen er delvis hentet fra Endometrioseforeningen. Du kan lese mer om endometriose og adenomyose på endometriose.no.

Skjermbilde 2025-05-13 094530.png
Skjermbilde 2025-05-13 095034.png

MENSTRUASJONSSMERER

Menstruasjonssmerter (dysmenoré) skyldes som regel kramper i livmoren. Smertene arter seg som regel som kramper i midtre og nedre del av magen. Noen ganger kjennes smertene også nedover benene eller i korsryggen. Smertene oppstår som regel like før eller under menstruasjonen. Disse smertene kan gi ulike symptomer som svimmelhet, kvalme og hodepine. Mange får anbefalt NSAIDs som smertelindrende tiltak ved menstruasjonssmerter. 

SMERTELINDRING VED ENDOMETRIOSE OG ADENOMYOSE

Mange med denne smerteproblematikken må dessverre benytte mye smertedempende medikamenter for å kunne fungere i hverdagen. Disse medikamentene kan være både vanedannende og gi uheldige bivirkninger.

Hormonpreparater, operasjon og medikamenter gir ingen garanti.

Vi vet at mange faller utenfor arbeidslivet, skole/studier og sosialt samvær og vi vet at smertene gir generelt nedsatt livskvalitet.  

Skjermbilde 2025-05-13 102153.png

HVA ER TENS?

TENS står for transkutan elektrisk nervestimulering, og er et apparat som leverer små strømimpulser gjennom hudelektroder. Apparatene er håndholdte, og brukeren kan selv styre intensiteten på stimuleringen. TENS har flere virkningsmekanismer, men den mest aktuelle for endometrioserelaterte smerter er at den kan hemme smertesignalene på ryggmargsnivå. Dette betyr at strømimpulsene konkurrerer med smertesignalene. Smertesignalene og signalene fra vanlig berøring er organisert slik at de må sorteres og prioriteres når de kommer inn til ryggmargen. Det er ikke «plass» til å sende alle signalene videre opp til hjernen. Ved å øke stimuleringen av nervefibrene som sender signaler om vanlig berøring så vil disse 4 utkonkurrere en del av smertesignalene som kommer inn i ryggmargen.

TENS SOM SMERTELINDING

TENS er et medikamentfritt alternativ til smertelindring ved endometrioserelaterte smerter og menstruasjonssmerter. TENS har flere virkningsmekanismer som kan spille inn og gi smertelindrende effekt. Det er lite invasivt og verdt å prøve da TENS ikke har noen alvorlige bivirkninger. TENS er ufarlig og kan kombineres med annen behandling. TENS gir kun lindring og kurerer ikke underliggende årsak til smertene. Smertene må utredes for å utelukke tilstander som trenger behandling. Flere brukere av TENS forteller at de klarer å holde seg i aktivitet som skole og jobb når de bruker apparatet. 

Skjermbilde 2025-05-13 102500.png
Logo Vulvaforeningen

Org.nr.: 925302554

E-post: kontakt@vulvaforeningen.no

Følg oss på sosiale medier

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

Medlem av Kvinnehelsealliansen

© 2023 Alle rettigheter tilhører Vulvaforeningen - Websiden er levert av Vindlys

bottom of page